Vad menas med smslån?

Ett smslån är en sorts mikrolån där du lånar pengar utan säkerhet och som tas av privatpersoner. Lånet kännetecknas först och främst av att ansökningsprocessen är snabb, att du får dina pengar genom att kontakta för smslån redan samma dag som du ansöker om dem, och att de ska vara betalda inom en till två månader. Smslånen har höga avgifter och räntor. Du behöver inte uppge vad du ska ha pengarna till när du ansöker om ett smslån. Du kan bara skriva att pengarna ska användas till konsumtion i din ansökan på kontakt. När du ansöker om ett smslån tas inte en UC-upplysning på dig, utan banken använder andra upplysningscentraler som inte visar alla uppgifter om dig. Det gör att du lättare kan få nya lån.

Kännetecken för smslån
Du lånar ett mindre belopp, med högre krav och räntor, det går fort att ansöka och du får pengarna på ditt konto samma dag. Banken kräver ingen säkerhet eller andra krav på dig. Lånet ska som sagt vara återbetalt inom en till två månader. Även om du har betalningsanmärkningar kan du ibland bli beviljad ett smslån.

Vem får ta smslån?
Smslån har de lägsta kriterierna som krävs för att ta ett lån. För att få ta ett smslån måste du vara minst 18 år, vara folkbokförd i Sverige, ha ett svenskt personnummer och kunna legitimera dig med BankID. Du ska helst inte ha något skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten, men vissa låneföretag kan göra undantag om skulden är liten. Du måste uppge hur du försörjer dig, att du har inkomst så du kan betala av din skuld inom bestämd tid. Inkomster kan vara jobb, socialbidrag, studiebidrag eller pension. Det viktigaste är att inkomsten är fast.

När är det bra att ta smslån?
Nästan alla människor har perioder när de har mindre pengar på sitt kont

Pengar

o, det kan vara efter jul eller om bilen plötsligt behövt besöka bilverkstaden. Då är ett smslån en bra lösning att ta i väntan på nästa månadslön.

Nya regler för smslån
I Sverige infördes nya regler för smslån 1 september 2018. Målet var att skapa en mer ansvarsfull handel. Det skulle leda till att du som låntagare skulle få bättre villkor när du tar ett smslån. Det infördes ett ränte- och kostnadstak på så kallade högkostnadskrediter, alltså på de lån där räntan ligger på 30 procent eller högre. Det betyder att långivare inte får ta ut för höga avgifter eller räntor på lånen. Om du lånar exempelvis 5 000 får långivaren inte ta ut mer än dubbelt upp, alltså 5 000 kronor i avgifter och räntor för ditt lån. En annan förändring är att det alltid ska göras en kreditprövning på den som vill låna pengar. Detta för att personer med redan pressad ekonomi kanske inte kan betala tillbaka i tid.